ORTAYA KARIŞIK LEZZETLER

KAHVELİ BİTTER KEK


Gerekli Malzeme

  • 3 YUMURTA
  • 1 SU BARDAĞI TOZ ŞEKER
  • 1 SUBARDAĞI SÜT
  • 1 SU BARDAĞI SIVIYAĞ
  • 1 TATLI KAŞIĞI TÜRK KAHVESİ
  • 2 ÇORBA KAŞIĞI KAKAOO
  • 4-5 DİŞ KARANFİL
  • 1 ADET PORTAKAL
  • 3 SU BARDAĞI UN
  • 1 PAKET KABARTMA TOZU
Yumurtaları çırpın. Şekeri ekleyip çırpmaya devam edin. Süt, yarım portakal suyu ve yağı ekledikten sonra rendelenmiş portakal kabuğu, kahve, dövülmüş toz karanfil ve kakaoyu ilave edip çırpın. Un, kabartma tozu ilave edin. Pütürsüz kıvama gelene kadar çırpıp yağlanmış şekilli kalıba boşaltın. 180 C de 30-35 dk pişirin. Soğuyunca üzerine kakao serperek süsleyin. Dilimleyip servis yapın.

ISPANAKLI MISIR UNLU KEK


GEREKLİ MALZEME
YARIM DEMET ISPANAK
1 KÜÇÜK KURUSOĞAN
2 YUMURTA
2 SU BARDAĞI MISIR UNU
1 SU BARDAĞI BUĞDAY UNU
1 TATLI KAŞIĞI KARBONAT
1 SU BARDAĞI SÜT
2-3 KAŞIK YOĞURT
1 SU BARDAĞI SIVIYAĞ
TUZ, KARABİBER
* Ispanakları iri iri doğrayıp soğanı kıyın. 2-3 kaşık sıvıyağ ile soğan ve ıspanağı kavurun.
* Yumurtaları çırpıp süt, yağ, yoğurt ilave ederek karıştırın. Unları, tuz ve kabartma tozunu ekleyip kek hamuru kıvamını alana kadar çırpın.
* Soğanlı pişmiş ıspanağı kek hamuruna ekleyip karıştırın ve hamuru yağlanmış kek kalıbına veya 24 cm çapında tepsiye boşaltın. Önceden ısıtılmış 200 C fırına verip 10 dk sonra 180 C ye indirin ve kızarıncaya kadar pişirin (30-35 dk). Soğuyunca dilimleyip servis yapın.

ISPANAKLI BALIKLI KİŞ

Hazırlama süresi: 15 dk
Pişirme süresi: 25 dk
8 Kişilik
Gerekli malzeme:
Hamur için:
2.5 çay bardağı un
1 yumurta
1 yumurta sarısı
1 çay kaşığı tuz
80 gr tereyağı veya margarine
2-3 kaşık su
Dolgu için:
250 gr ıspanak
2 adet Çipura
1 kuru soğan
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çay bardağı krema
100 gr lor peyniri
50 gr rendelenmiş taze kaşar
1 yumurta
1 çorba kaşığı un
Tuz, karabiber
• Hamuru hazırlamak için unu bir kaba alıp ortasını açın. Yumurta ve yumurta sarısını, oda sıcaklığında yumuşatılmış margarini ilave edin. Tuz ve 2 kaşık su ekleyip yoğurmaya başlayın. Ele yapışmayan pürüzsüz bir hamur kıvamına gelene kadar yoğurun. Gerekirse çok az un ekleyebilirsiniz. Hamuru top şekline getirip yoğurma kabını üzerine kapatın. 15 dk dinlendirin.
• Diğer yanda orta boy bir tencerede 5 bardak kadar suyu kaynatın. İçine 1 tutam tuz ekleyip temizlenmiş 2 adet çipura balığını kaynar suya bırakın. Kapağı kapalı olarak 5 dakika haşlayıp süzün.
• Balıklar soğuyunca derisini, baş, kuyruk ve kılçıklı kısımlarını ayırıp etlerini ufak parçalar halinde bir tabağa alın.
• Ispanakları kıyılmış soğan ve 2 kaşık sıvıyağ ile bir tavaya alıp bir tutam tuz serpin ve hızlı ateşte ıspanaklar ölünceye kadar kavurun. ( Yaklaşık 5-6 dakika)
• Fırını 180 dereceye ayarlayıp ısıtın. Hamuru merdane ile yaklaşık 30 cm çapında açın. 24 cm çapında bir tart kalıbını yağlayıp hamuru içine serin. Sarkan kenar kısımları kesip alın.
• Kavrulmuş ıspanağın fazla suyunu süzdürün. Dolgu için verilen malzemenin hepsini ve balık etlerini ıspanağa ilave edip karıştırın. Karışımı hamurun içine doldurup yayın. Sıcak fırına verip 25-30 dk pişirin. Dilimleyip ılık veya soğuk olarak servis yapın.





SUSAMLI ÇITIR BALIK

Hazırlama süresi: 15 dk
Pişirme süresi: 5 dk
4 kişilik
Gerekli malzeme:
2 adet Çipura fileto
1 su bardağı un
1 su bardağı galeta unu
3 çorba kaşığı susam
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
1 yumurta
Tuz
Kızartmak için bolca sıvıyağ
• Balık filetoları parmak kalınlığında şeritler halinde kesin. Unları ayrı ayrı tabaklara koyup una tuz, galeta ununa da susam ve toz biber koyup karıştırın. Yumurtayı bir tabağa kırıp iyice çırpın.
• Balıkları önce una ardından yumurtaya son olarak da susamlı galeta ununa bulayıp bir kağıt havlu üzerine dizin. Bulama işlemi bittikten sonra 10 dk bekletin.
• Kızartma tavasında bolca yağı kızdırın veya fritözü hazırlayın. Pane yaptığınız balıkları kızgın yağa atıp kızarıncaya kadar pişirin. Yanında patates tava ile sıcak olarak servis yapın. Dilerseniz yeşil salata üzerinde de sunabilirsiniz.

Hünkar Beğendi

Hazırlık süresi: 10 dakika Pişirme süresi: 30-35 dakika, 4 kişilik
Gerekli malzeme:
  • 800 gr kuzu kuşbaşı
  • 2-3 çorba kaşığı sıvıyağ
  • 25 gr tereyağı
  • 1 büyük kuru soğan
  • 2-3 diş sarımsak
  • 3 sivribiber
  • 3 domates
  • Tuz, karabiber
Beğendi için:
  • 2 orta boy patlıcan
  • 1 yemek kaşığı dolusu (25 gr) tereyağı
  • 2 çorba kaşığı ( 25 gr) un
  • 2 su bardağı süt
  • Tuz
Derince bir sote tavasını ocağa koyup yağı kızdırın.  Tereyağını ve kuşbaşı etleri tavaya atıp hızlı ateşte etlerin rengi dönünceye  kadar çevirin. Soğanı, sarımsakları ve domatesleri soyup küçük küçük doğrayın.  Biberleri ince halkalar halinde doğrayın.
Önce soğanı, sarımsağı ve biberi ilave edip etlerle  birlikte kavurun. Etler suyunu bıraktığında tuzunu ilave edip karıştırın.  Doğranmış domatesi ilave edip suyunu çekene kadar yaklaşık 30 dakika orta  ateşte pişirin. Arada bir karıştırın.
Patlıcanları birkaç yerinden çatalla delin. Ocağı yakıp  patlıcanları ateşe koyun ve çevirerek kabukları yanıncaya kadar közleyin.  Közlenmiş patlıcanları soyup hemen üzerine birkaç damla süt serpiştirin. (Beyaz  kalması için). Patlıcan içlerini bıçakla kıyın veya çatalla ezin.
Beşamel sos için; tereyağını ufak bir tencerede eritip  unu ekleyin ve kavurun. Sütü aza azar ilave edip beşamel sos kıvamını alıncaya  kadar sürekli karıştırarak pişirin. Tuzunu ekleyin. Ezilmiş patlıcanı sıcak  beşamele ilave edip iyice karıştırın. Beğendiyi servis tabaklarına paylaştırıp  üzerine 2 servis kaşığı kadar kuzu kavurma ekleyin. Sıcak olarak servis yapın.






































Hiç yorum yok:

Yorum Gönder